Infraroodpanelen zijn  moderne elektrische verwarmingen, die voornamelijk gezonde stralingswarmte produceren. Ze zijn compact en kunnen discreet zijn of juist met een apart design opvallen. Het plug-en-play systeem inclusief thermostaten ( met SmartLife app ) zorgt voor een eenvoudige bediening ( op afstand ) volgens de geldende Europese Ecodesign norm ( Lot20 ).

Infraroodpanelen kunnen in goed geïsoleerde woningen zowel als bij- of hoofdverwarming fungeren. Voor leef- en slaapruimtes zijn er bv. witgelakte alu-panelen, die zowel aan het plafond als aan de wand gemonteerd kunnen worden. Of wat gedacht van een mooi beeldpaneel met een gepersonaliseerde foto. In de badkamer kan een spiegelpaneel ( geen condensatie meer )  of handdoekdroger het comfort aanzienlijk verhogen en een wellness gevoel creëren.

Maar ook in (thuis)kantoren kan infraroodverwarming in de vorm van systeemplafondtegels en bureauverwarmingen een meerwaarde betekenen.

In grotere ruimtes met een bestaand verwarmingssysteem, kan infrarood als spotverwarming ingezet worden. Hiermee kunnen aanzienlijke besparingen gerealiseerd worden omdat het centrale verwarmingssysteem een aantal graden celsius lager gezet kan worden.

Belangrijke kwaliteitscriteria van infraroodpanelen zijn de volgende :

 

1) gelijkmatige stralingsafgifte

Een thermische camera zou een uniform beeld zonder hot spots moeten tonen. Dit laatste kan wijzen op een kleiner verwarmingselement met lagere wattage.

2) snelle opwarmtijd

De opwarmtijd zou maximaal ongeveer 10 minuten moeten zijn. 

3) hoge emissiviteit

Een emissiviteit van 0,90-0,95 zorgt voor een optimale stralingsafgifte. Dit is bv. het geval bij gepoederlakte oppervlaktes met een lichte korrelstructuur.

4) veilige oppervlaktetemperaturen voor wandmontage

Bij een ruimtetemperatuur van 20°C. mogen panelen met een metaaloppervlak niet warmer dan 105°C. en panelen met een glazen- of keramisch oppervlak niet warmer dan 125°C. worden. 

5) infraroodtechnologie met lange levensduur  

Bedrade verwarmingselementen hebben een langere levensduur dan koolstof ( carbon ) elementen. Kwalitatieve elementen kunnen 20 jaar of langer meegaan. Sommige zijn onderworpen aan stresstests zoals bv. 1 miljoen schakelingen of een 24/7 levensduurtest gedurende vele jaren.   

6) goede isolatie aan de achterzijde

Een liefst ecologische isolatie zorgt voor een minimaal warmteverlies langs de achterzijde van het het paneel. 

7) compacte constructie

Hoe minder dik het infraroodpaneel, hoe lager het aandeel convectiewarmte.

8) keurmerken van internationaal erkende keuringsinstanties

De beantwoording aan strikte kwaliteits- en veiligheidsnormen kan enkel door onafhankelijke testorganen zoals TÜV bevestigd worden.